امسال عزم و اشتیاق ایرانیان برای سفر به سرزمین وحی آنقدر زیاد بود که تهدید جنگ مانع به‌جای‌آوردن مراسم حج نشد.

حج

همشهری آنلاین - محمد سرابی: هدف برنامه‌ریزی‌ها این بود که تا اول خردادماه و آغاز مقدمات مراسم حج، اعزام‌ها به پایان رسیده باشد و از ۱۱خرداد نیز بازگشت حاجیان شروع شود. تنها مشکلی که به‌وجود آمد کاهش سهمیه ایران به‌دلیل موانع انتقال پول به عربستان بود که سهمیه ایران را نزدیک به ۵۰هزار نفر کمتر از سال پیش کرد. تا آخر این هفته و با پایان‌یافتن بخش اصلی مراسم حج مقدمات بازگشت زائران آغاز می‌شود.

برای جلوگیری از ازدحام، ورود و بازگشت زائران در فواصل طولانی و با آرامش کامل انجام می‌گیرد. اگرچه قسمت اصلی مراسم حج تنها چند روز طول می‌کشد، اما برخی زائران نزدیک یک‌ماه در سرزمین وحی حضور دارند.

بازگشت به ۸فرودگاه ایران

بازگشت ۳۰هزار زائر از ۱۱خردادماه آغاز می‌شود و تا ۲۲خردادماه در قالب ۲۳۶کاروان ادامه پیدا می‌کند. پیش‌بینی شده است که همه پروازها با شرکت‌های هواپیمایی ایرانی انجام شود، با این تفاوت که پروازهای مسیر رفت از ۲فرودگاه مشهد و زاهدان و تهران به شهر جده عربستان انجام شده بود، اما برای بازگشت فرودگاه‌های بیشتری درنظر گرفته شده است. قرار است فرودگاه‌های اهواز، گلستان، ارومیه، شیراز و اصفهان هم به این فهرست اضافه شوند تا زائران مجبور به طی مسیر زمینی طولانی در ایران نباشند. مسیر زمینی جایگزین که برای رفت‌وبرگشت حجاج تعیین شده بود و شامل طی‌کردن کشور عراق تا ورود به خاک عربستان بود نیز همچنان آماده است تا درصورت بروز مشکل در پرواز هواپیماها مورد استفاده قرار گیرد.۱۱خرداد نخستین کاروان حجاج ایرانی از مکه خارج خواهد شد.

۳۰هزار حاجی ایرانی

از هفته بعد نزدیک ۳۰هزار حاجی باید به‌تدریج از عربستان به ایران برگردند. اگرچه این تعداد از سال‌های قبل کمتر است اما حساسیت‌های امسال از گذشته بیشتر شده است.

سازمان حج و زیارت با تأیید شورای‌عالی امنیت ملی از ۲۸فروردین‌ماه وارد مرحله رسمی اجرایی و ثبت‌نام شد. در ابتدا قرار بود ۸۶هزار و ۷۰۰نفر به حج مشرف شوند، اما به‌دلیل قطع تبادلات مالی ناشی از شرایط جنگی، پرداخت هزینه آنها در زمان کوتاه ممکن نشد. موجودی مالی و واریزی‌ها به اندازه ۳۰هزار نفر بود و همین تعداد هم مورد توافق ایران و مسئولان حج قرار گرفت. اوایل اردیبهشت‌ماه اعلام شد که زائران می‌توانند برای ثبت‌نام در سامانه اقدام کنند. در مرحله اجرایی از ۳۰هزار نفر ۸هزار ظرفیت خالی باقی مانده بود که در مهلت تعیین‌شده اعزام نشده بودند، اما پیش از شروع رسمی مراسم این تعداد و بقیه زائران هم اعزام شدند و جمع ایرانیانی که به حج امسال رفتند به ۳۰هزار نفر رسید. در حج۱۴۰۵ مجموع تعداد کارگزاران و زائران ایرانی ۳۰هزار و ۶۷۲نفر است.

پرواز از مشهد و زاهدان

زائران ایرانی با هواپیماهای ایرانی به عربستان رفتند و با همین هواپیماها بازمی‌گردند. در راه اعزام وضعیت جنگی پایتخت ایران با وجود برقراری آتش‌بس همچنان ادامه داشت و همین هم باعث شد ۲فرودگاه شرق کشور که با خطر کمتری روبه‌رو بودند به‌عنوان مبدا اصلی برای اعزام انتخاب شوند. در فاز اول اعزام‌ها، از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد ۱۷هزار نفر و از فرودگاه بین‌المللی شهدای زاهدان ۳هزار نفر اعزام شدند. تعدادی پرواز هم از تهران انجام شد. این مرحله از اوایل اردیبهشت‌ماه آغاز شد و پس از انتقال ۲۰هزار زائر ایرانی با ۹۰پرواز هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به مدینه منوره، در ۲۵اردیبهشت به پایان رسید.

پس از این تاریخ، سازمان حج و زیارت ظرفیت‌های باقیمانده را اعلام کرد و کاروان‌های دیگر برای تکمیل ظرفیت و اعزام اقدام کردند، درنتیجه بیش از ۸هزار زائر دیگر به مدینه اعزام شدند. بااین‌حال ویزای تعدادی از زائران که به‌صورت خانوادگی ثبت‌نام کرده بودند به‌دست آنها نرسید. همچنین ویزای بعضی نیروهای اجرایی مانند مدیران و پزشکان صادر نشده بود. پیگیری‌ها ادامه یافت و تا اول خرداد ۲۹هزار و ۹۸۱زائر ایرانی با ۱۳۱پرواز وارد سرزمین وحی شدند.

همه مدینه اول

مسیر بازگشت از عربستان به سنت همیشگی از فرودگاه شهر جده انجام می‌گیرد. در سال‌های گذشته ۲مسیر متفاوت برای زائران ایرانی وجود داشت، گروهی که ابتدا به مکه مکرمه می‌رفتند و گروهی که سفر خود را از مدینه منوره آغاز می‌کردند. امسال تمام زائران ایرانی زیارت سرزمین وحی را از شهر مدینه شروع کردند. نخستین گروه زائران ایرانی ۷اردیبهشت وارد مدینه شدند و تا اول خرداد آخرین گروه زائران این شهر را به سمت مکه ترک کردند.

در مدینه یک آشپزخانه و در مکه ۲آشپزخانه متمرکز مسئولیت طبخ و توزیع یک‌میلیون و ۱۸۳هزار پرس غذا را برای زائران ایرانی بر عهده دارند. ۲درمانگاه در مدینه و ۳درمانگاه نیز در مکه فعال هستند.

کد خبر 1039013
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار جامعه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha